Laina joka myönnetään kaikille: onko se mahdollista?

Kun rahatilanne on tiukka, moni meistä haaveilee laina, joka myönnetään kaikille ilman sen kummempia ehtoja. Valitettavasti tällaista lainaa ei kuitenkaan ole olemassa. Jokainen vastuullinen lainanantaja asettaa tiettyjä vaatimuksia lainan myöntämiselle, ja tämä on kaikkien etu.

miten laina joka myönnetään kaikille

Miksi ehtoja on?

Rahoituslaitokset eivät myönnä lainaa kenelle tahansa syystä – he haluavat varmistaa, että lainanottaja kykenee maksamaan lainan takaisin. Tämä suojaa sekä lainanantajaa että lainanottajaa ylivelkaantumiselta ja sen seurauksilta.
Lainanantajat arvioivat hakijan:

 • Tulot ja varallisuuden
 • Menot ja muut velat
 • Luottotiedot
 • Työtilanteen vakauden

Jos haettava laina on liian suuri suhteessa hakijan maksukykyyn, lainan myöntäminen olisi vastuutonta. Ylivelkaantunut talous johtaa helposti maksuvaikeuksiin, jotka pahenevat kierteeksi, josta on vaikea päästä irti.

Miten parantaa mahdollisuuksia lainan saamiseen?

Vaikka lainaa ei myönnetäkään kaikille, on olemassa keinoja parantaa mahdollisuuksia saada laina:

 • Pidä huolta hyvistä luottotiedoista maksamalla laskut ajallaan.
 • Varmista, että tulot ovat riittävät haettuun lainasummaan nähden.
 • Tarjoa vakuuksia, kuten asunto tai kiinteistö, jos haet isompaa lainaa.
 • Hae lainaa yhdessä puolison tai muun läheisen kanssa rinnakkaishakijana.

Puhtaat luottotiedot ja hyvä maksuvalmius vähentävät riskiä lainanantajan silmissä. Jos taas taloudellinen tilanteesi on epävakaa, kannattaa harkita lainan hakemista rinnakkaishakijan kanssa tai lainaa pienempää summaa.

Vakuudellinen vai vakuudeton laina?

Lainatyypit voidaan karkeasti jakaa kahteen kategoriaan: vakuudellisiin ja vakuudettomiin lainoihin. Molemmissa on etunsa ja haittansa:

Vakuudellinen laina on lainanantajalle pieniriski, koska vakuus voidaan realisoida lainan maksamattomien erien kattamiseksi. Siksi vakuudellisen lainan korko on yleensä vakuudetonta lainaa edullisempi ja lainamäärät suurempia.

Vakuudeton laina myönnetään vain hyvän maksukyvyn omaavalle hakijalle. Pankit ja luotonantajat arvioivat tarkasti hakijan taloudellisen tilanteen, sillä riski on suurempi.

Laina rinnakkaishakijan kanssa

Jos sinulle ei myönnetä lainaa omien tulojesi perusteella, kannattaa harkita lainan hakemista yhdessä puolison tai muun läheisen kanssa. Rinnakkaishakija eli yhteishakija vastaa yhdessä kanssasi koko lainasumman takaisinmaksusta.

Lainaa myönnettäessä molempien rinnakkaishakijoiden tulot ja varallisuus huomioidaan. Tämä parantaa mahdollisuuksia saada haluamasi lainasumma ja mahdollisesti edullisempi korko.

Haittapuolena on se, että molemmat rinnakkaishakijat ovat vastuussa lainasta. Jos toinen laiminlyö lyhennykset, toiselle voi koitua ikäviä seurauksia.

Viimesijainen vaihtoehto: sosiaalinen luotto

Mitä jos tulosi eivät riitä lainan saamiseen ja maksuhäiriömerkinnät estävät lainan myöntämisen? Tällöin viimeisenä vaihtoehtona on sosiaalinen luotto, jonka voi hakea omalta hyvinvointialueelta.
Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisten velkaantuneiden talouksien talouden tasapainottamiseen. Sen tarkoitus on:

 • Katkaista velkakierre
 • Yhdistää kaikki velat yhdeksi edulliseksi lainaksi
 • Ehkäistä taloudellista syrjäytymistä

Sosiaalinen luotto myönnetään vain, jos hakijalla on maksukyky jäljellä pakollisten menojen jälkeen. Luoton määrä voi vaihdella alueittain, mutta tyypillisesti se on enintään 15 000 euroa. Sosiaalisesta luotosta veloitetaan ainoastaan viitekorko, mikä tekee siitä hyvin edullisen.

Kuinka lainaa kannattaa hakea?

Lainan hakeminen edellyttää aina hieman vaivannäköä. On kuitenkin olemassa muutamia keinoja, joilla voit parantaa mahdollisuuksiasi:

 • Kilpailuta laina – vertaile eri pankkien ja luotonantajien tarjouksia aktiivisesti.
 • Hae rinnakkaishakijan kanssa – kaksi hakijaa näyttää luotettavammalta.
 • Varmista luottotietosi – hoida raha-asiat kuntoon ennen hakemista.
 • Tarjoa vakuuksia – varsinkin isoille lainoille vakuus on lähes pakollinen.

Muista, että sinun ei kannata huijata itseäsi tai lainanantajaa liialla lainapääomalla. Jos lainan lyhennykset kuormittavat liikaa talouttasi, on ylivelkaantumisen riski ilmeinen.

Avainsisältö

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka lainaa ei myönnetäkään kaikille, on olemassa useita keinoja parantaa mahdollisuuksiasi sen saamiseen. Parhaat vinkit lainan hankkimiseksi ovat:

 • Kilpailuta lainoja ja vertaile eri vaihtoehtoja aktiivisesti.
 • Varmista hyvät luottotiedot maksamalla laskut ajallaan.
 • Tee realistinen arvio tuloistasi ja menoistasi lainan suhteen.
 • Harkitse vakuuksien tarjoamista tai rinnakkaishakijan ottamista mukaan.
 • Älä hae liiallista lainasummaa – se on ylivelkaantumisen tie.

Muista, että vastuullinen lainaaminen on sekä sinun että lainanantajan etu. Lainan hakemisen ehdot ovat olemassa syystä, ja on tärkeää olla rehellinen omasta taloudellisesta tilanteestaan. Jos velkaantuminen uhkaa, sosiaalinen luotto voi auttaa tasapainottamaan talouden.

Usein kysytyt kysymykset aiheesta laina joka myönnetään kaikille

Miten saa lainaa ilman luottotietoja?

Ilman luottotietoja lainan saaminen on hyvin epätodennäköistä. Luottotiedot ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä, joita lainanantajat arvioivat. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintöjä, viimesijainen vaihtoehto voi olla sosiaalinen luotto.

Miten saan lainaa?

Lainan saaminen on todennäköisintä, kun taloutesi on kunnossa, maksukykysi on hyvä eikä haettava laina ole liian suuri. Pidä huolta luottotiedoistasi, tasapainota menot ja tulot sekä maksa aina laskut ajallaan.

Tarvitsenko lainalle takaajan?

Vakuudettoman lainan voi saada ilman takaajaa, jos maksukykysi on riittävä. Vakuudellista lainaa varten tarvitset yleensä joko takaajan tai reaalivakuuden, kuten asunnon.

Mikä vaikuttaa lainan saamiseen?

Lainanantajat arvioivat kokonaisvaltaisesti hakijan taloudellisen tilanteen, maksukyvyn, luottotiedot, varallisuuden ja elämäntilanteen vakauden. Mitä vakaammalla pohjalla nämä ovat, sitä todennäköisemmin laina myönnetään.

Miksi en saa edes pientä lainaa?

Jos kaikki lainahakemukset on evätty, syynä on todennäköisesti heikko maksuvalmius tai se, että haettu laina on liian suuri tuloihisi nähden. Mieti tarkasti tarvitsemasi lainasumma ja paranna taloudellista tilannettasi.

Lue myös eri yrityslainaopas

sweep bank kokemuksia

Resurs Bank Kokemuksia

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *